Pevajte zajedno! Vaš mozak će vas preplaviti pozitivnom hemijom

1042 Views 1 Comment
hemija pevanja

Prijatne emocije koje osećamo dok pevamo zajedno su neka vrsta nagrade koju smo evolucijom zasluzili jer saradjujemo u zajednici.

Oseti sreću i zadovoljstvo  zajedničkog pevanja

Pevajte jer to je neverovatan poklon koji nam je pružila priroda. Neurologija je dokazala da se naše stanice u mozgu povezuju na nove načine dok pevamo. Aktiviranjem dela mozga koji učestvuje u pevanju, on oslobađa endorfine – hormone sreće, koji čine da budemo pametniji, zdraviji, srećniji i kreativniji. Kada pevamo sa drugim ljudima ovaj efekat se pojačava. Nauka je utvrdila da je pevanje zaista, ali zaista dobro za nas, a najnovija istraživanja dokazuju da je grupno pevanje najuzbudlivije i donosi najviše pozitivnih promena.

image 4
Pevajte zajedno Music photo created by lookstudio – www.freepik.com” class=”rank-math-link”>Foto

Istraživanja pokazuju da se zajedničko stvaranje muzike razvilo kao sredstvo društvenog života. Plemena prvobitne zajednice su u svojim ritualima pevali i igrali zajedno da bi ojačali lojalnost, prenosili životna iskustva i branili se od neprijatelja. Grupno pevanje je bilo deo plemenskih tradicija hiljadama godina i danas ima podjednako važnu ulogu u društvu.

Biti zaljubljen ili pevati zajedno, naš mozak prepoznaje kao isto zadovoljstvo

I nauka podržava pevanje. Do skoro nije bilo poznato da se pri grupnom pevanju u našem mozgu oslobađaju oksitocin – hormon ljubavi i zadovoljstva i da pevači koji zajedno pevaju mnogo ređe pate od depresije, anksioznosti ili osećaja samoće. Grupno pevanje motiviše pojedinca da prevaziđe sebični, egoistični stav, jer oni koji su zajedno pevali bili su snažno povezani i zahvaljujući tome preživljavali.

image 5
image 6
Foto

U knjizi “Nesavršena harmonija” – Nalaženje sreće u pevanju sa drugima, Stejsi Horn opisuje pevanje kao infuziju savršenih trankvilazera (lekovi koji deluju umirujuće) koji nam smiruju nerve i uzdižu duh. Prilikom pevanja, u mozgu se luči i hemijska supstanca dopamin koji nam omogućuje osećaj zadovoljstva, uzbuđenja, motivacije i stimuliše rad mozga. On se luči i prilikom drugih radnji koje ljude čine srećnima, recimo prilikom zaljubljenosti ili ukusnog obroka.  Verovatno vam se već više puta desilo da dok slušate ili pevate neku muziku, počnete da se ježite, ili nakon pevanja (ili slušanja) neke kompozicije budete emotivni i duboko ganuti “do suza”, za to su “krivci” adrenalin i dopamin.  

Posle horske probe osećaš se kao preporođen

Pevanje ne samo što donosi sreću već duboko povezuju ljude. Već desetak godina nauka se trudi da objasni zašto zajedničko pevanje ima tako umirujući i osvežavajući efekat na ljude. Veliki broj studija dokazuje da se pri pevanju oslobađaju hormoni koji nam pomažu da se oslobodimo anksioznosti, stresa pa čak i bola a koji u nama izazivaju osećanje poverenja i povezanosti. Nauka je potvrdila da se pri procesu pevanja luči imunoglobulin supstanca odgovarna za jačanje našeg imunog sistema.

Koliko puta sam posle probe čula od mojih pevača da su došli neraspoloženi, opterećeni nekom brigom, umorni posle radnog dana…. a posle probe su se osećali relaksirano i raspoloženo puni nove energije.

image 7
Foto

Pevajte jer pevanje pomaže depresivnim ljudima tako što smanjuje osećaj usamljenosti i omogućava da se osećamo opušteno, srećno i prihvaćeno. Čak šta više, redovnim pevanjem se ova lepa osećanja se nagomilavaju, pa ljudi koji redovno pevaju imaju niži nivo kortizola – hormona stresa. Kod grupnog pevanja svakom pevaču kroz telo struje vibracije tonova a usled simultanog disanja njihovi otkucaju srca se sinhronizuju, tako da kucaju kao jedno jedinstveno horsko srce.

Zaljubi se u horsko pevanje

Sve veći broj naučnih studija iz ove oblasti, potvrđuju vezu između hemijskih procesa u čovekovom telu i muzike i objašnjavaju zašto je muzika oduvek bila tako veliki deo emocionalnih događaja od početka ljudske istorije. Najlepše od svega je što ne morate biti spektakularan pevač da bi osetili sve benefite koje nam donosi zajedničko pevanje, dovoljno je samo da pevate u okviru svojih mogučnosti. Zadovoljstvo, ispunjenje, zdravlje, mir i sreća su tako blizu vas, već u nekom horu koji vežba u vašoj blizini. Pa šta čekate? Pevajte odmah!

Music photo created by pressfoto – www.freepik.com” class=”rank-math-link”>Foto u naslovu

1 Comments

Leave a Comment

error: Content is protected !!