Amater, diletant, profesionalac… Kako ih možemo razlikovati?

1021 Views 1 Comment
zena sa slusalicama

“Najsigurnije ćeš se osuditi na osrednjost budeš li obavljao samo posao za koji si plaćen” Og Mandino

Amater

Izraz je izveden od francuske reči amateur, što se prevodi kao ljubitelj. U slučaju amaterskog hora, to su pevači koji po struci nisu muzičari i u horu pevaju iz ljubavi prema muzici i horskom pevanju i ne ostvaruje nikakvu finansijsku dobit od toga. Oni hor doživljavaju kao mesto gde se lepo osećaju, zabavljaju, afirmišu i usavršavaju.

Diletant

Vrlo sličan izraz je i diletant, izveden od latinske reči delectare, što u prevodu znači uživati. Oba izraza opisuju osobu koja može imati savršene veštine i znanja ali mu to nije profesija. Međutim, oba izraza mogu se često čuti i u negativnom kontekstu kao konotacija za nestručnost, površnost, neodlučnost, nemarnost… U današnjem jeziku ipak postoji razlika između “amaterizma” i “diletantizma”. Amater zaslužuje poštovanje jer ulaže napor i svoje slobodno vreme u nešto što mu je strast, hobi i ljubav a diletante treba izbegavati jer često i svoj posao obavljaju nestručno i lakomi su na novčanu dobit.

image 8
Foto: Business photo created by kues1 – www.freepik.com” class=”rank-math-link”>Freepic.com

Profesionalac

Profesionalci imaju dovoljno znanja, iskustva i postignutih dobrih rezultata u oblasti kojom se bave te su za taj rad uglavnom plaćeni. Profesionalac uvek uradi sve što je potrebno da bi se posao dobro obavio, amateri se uglavnom bave interesantnim i zabavnim delovima.

Nije sve u novcu…

Prosto govoreći, i profesionalci i amateri su posvećeni upražnjavanju iste aktivnosti. Razlika je u količini vremena koje troše, kvalitetu, kao i u količini novca koju dobijaju kao nadoknadu za obavljanje takvih aktivnosti.

Kulturni amaterizam pruža mogućnost ljudima kojima kultura ili umetnost nisu profesija da se izražavaju na kreativan način.

Amater može postati profesionalac  a profesionalci mogu učestvovati u obuci amatera, kroz radionice, seminare i razne vrste obuke.  

Vrlo je važno i to što amateri čine poseban deo publike na kulturnim događajima i na taj način mogu doprineti negovanju dobrog ukusa.

image 9
Foto: Pickpik.com

“Svaki profesionalac nekada je bio amater. Svaki strucnjak je nekada bio početnik. Zato se usudite da sanjate velike snove. I počnite odmah.” Robin Šarma 

Nije redak slučaj da su neki talenti bili prepoznati u amaterskim društvima, kasnije postali vrhunski profesionalci. Naš sugrađanin Željko Lučić počeo je svoju pevačku karijeru u horu “Josif Marinković” gde je maestro Slobodan Bursać zapazio njegov veliki potencijal i talenat i pomogao mu da izgradi profesionalnu pevačku karijeru. Sada je on vrhunski profesionalac, solo pevač – bariton, priznat i cenjen u svim svetskim operskim kućama.

Foto u naslovu

1 Comments

Leave a Comment

error: Content is protected !!