Klavirski saradnik hora, “Hvatač snova” dirigenta

389 Views 0 Comment
pianist hands 2837793 1920

“Naći se zajedno je početak, ostati zajedno je napredak, raditi zajedno je uspeh” Henri Ford

Dirigent za čembalom

U današnje vreme većina dirigenata ne svira instrument dok vodi ansambl. U ranijim istorijskim periodima nije bilo tako i često se dešavalo da u vreme baroka a naročito klasike dirigent koji je obično bio i kompozitor sedi za klavikordom ili čembalom, prati ansambl i sa tog mesta daje i dirigentske instrukcije. Sa osamostaljivanjem uloge dirigenta, pojavio se kao vrlo važan član horskog ansambla –  klavirski saradnik.

image 14
Foto: https://kolybanov.livejournal.com/5132503.html

Danas se za horske probe, u procesu učenja novog dela, najčešće koristi klavir kao pratnja,  i vrlo često je klavirska deonica i ispisana ispod horske sa uputstvom “samo za probe” ukoliko se radi o acappella kompoziciji. Postoji i dosta horske literature uz koju je predviđena i komponovana klavirska pratnja.

Koliko ruku bi bilo dovoljno?

Klavirski saradnik velika je pomoć na horskim probama a stepen uspešnosti ansambla na nastupu u velikoj meri zavisi i od veštine klavirskog saradnika i njegove saradnje sa dirigentom. On u isto vreme sluša hor, gleda dirigenta i svira svoju deonicu. Potrebno je puno prakse i iskustva za ovaj “multitasking” proces.

image 15
Foto: https://brookhavenbroadcasting.wordpress.com/

Na probama korepetitior pomaže u toku upevavanja,  u rasčitavanju teksta, prilikom spajanja glasova… Dobro je da u svojoj partituri, olovkom jasno obeleži važna mesta i instrukcije dirigenta.

Posebno radeći sa amaterskim horom klavirski saradnik mora imati puno strpljenja jer će pevačima trebati više vremena da savladaju muzički material i dosta ponavljanja.

Klavirski saradnik osim što mora besprekorno vladati klavirskom tehnikom, poželjno je da ima i improvizatorski talenat koji će mu pomoći da se snađe u neprdviđenim situacijama. Ako može da ima i ruku viška, bilo bi odlično! 😀

image 16
Foto: https://crosseyedpianist.com/

U školi to ne uče…

Za mene kao muzičkog pedagoga koji radi u muzičkoj školi i upoznat je sa tokom i načinom školovanja pijanista, poražavajuće je i veliki propust u njihovom školovanju što se nikada ne susretnu sa čitanjem SATB partiture. Čitanje horske partiture, posebno četvoroglasne, ponekad čak i sa više glasova, zahteva dodatni skup veština koje oni u svom školovanju nemaju.

Saveti sa proba

Dobar korepetitor može prilagoditi svoj stil sviranja kako bi podržao potrebe dirigenta i pevača. Uz dogovor sa dirigentom može u svoju deonicu ubaciti tonove ili akorde koji nisu napisani ali pomažu pevačima u kritičnim intonativnim trenutcima i obezbeđuju im sigurnost. Od velike je pomoći ako ima i horskog pevačkog iskustva, te može da pretpostavi u kom trenutku treba sačekati da pevači uzmu dah i nastave pevanje fraze. Prava je sreća ako je klavirski saradnik i pevač hora, u tom slučaju odlično poznaje mogućnosti ansambla i želje dirigenta a u kompozicijama za koje nije potrebna klavirska pratnja može da se pridruži horu.

Iskusni horski pratilac posedovaće veliku dozu fleksibilnosti u saradnji sa dirigentom i ansamblom. Možda će ponekad imati drugačije viđenje interpretacije od dirigenta te mora biti spreman da se složi i podrži pravac i zahteve koje je dirigent zamislio.

Tokom vremena svaki korepetitor upozna način na koji dirigent sa kojim sarađuje radi. Uz dobru koncentraciju na probi, uz vrlo malo komunikacije i uputstva, znaće tačno šta u određenom trenutku dirigent želi. Pozitivna saradnja uz obostrano razumevanje i toleranciju dobar je put za uspešan timski rad. Nije profesionalno kritikovati klavirskog saradnika pred horom, ukoliko dirigent ima zamerke, najbolje je da ih ostavi za konsultacije nasamo.

Saveti za klavirskog saradnika

 • Na dan nastupa budite tačani i prikladno obučeni
 • Obavezno se uverite da je klavir na bini dobro pozicioniran u odnosu na ansambl i dirigenta
 • Proverite tehničke mogućnosti instrumenta ukoliko vam je nepoznat
 • Razmotrite akustičke performance sale u kojoj nastupate i odlučite zajedno sa dirigentom koliko će poklopac klavira biti otvoren
 • Posebnu pažnju treba obratiti ukoliko je izvođenje ozvučeno i obavezno na tonskoj probi uskladiti čujnost klavira i ansambla
 • Obezbedite osobu koja će okretati stranice partiture ukoliko je potrebno
 • Proverite da li je osvetljenje dovoljno da nesmetano vidite partituru
 • U toku nastupa korepetitor je neupadljiv

Saveti za dirigenta

 • Vaš korepetitor nije tu samo da vam svira već aktivno utiče na stvaranje muzike
 • U programskim napomenama navedite ime i prezime svog klavirskog saradnika, u skladu sa prilikom i kraću biografiju
 • Pobrinite se da ga pre početka pogledate i jasnim gestom započnete kompoziciju
 • Aplauz na kraju pripada i njemu, obavezno skrenite pažnju publike na njega i zahvalite se
Omladinski mešoviti hor muzičke škole “Josif Marinković” Zrenjanin – Bad Ischl 2013
 ”Primavera Portena”  Astor Piazzolla , arr: Oscar Escalada, klavirski saradnik: Aniko Gardinovački

Nagrada i aplauz pripada i njima

Retka su horska takmičenja i festivali koji imaju predviđenu nagradu ili diplomu, osim za hor i dirigenta i za klavirskog saradnika hora, što mislim da je veliki propust. Jedan od naših takmičarskih festivala “HorFest” u Valjevu, prepoznao je ovu potrebu te podstičem i druge organizatore horskih takmičenja da slede ovaj dobar primer.

image 17
Foto: Horiste

Nezamenljiva “Kristina”

Ogromna je sreća ako je vaš horski korepetitor i jedan od vaših najboljih prijatelja, pa osim strasti prema horskoj muzici i zajedničkom radu delite i životne radosti, probleme i tuge. Sigurna sam da mi na nastupu “čita misli i hvata snove” isto kao što čita partituru, dovoljno je samo da se pogledamo i obe znamo da će sve biti dobro. Moj dugogodišnji klavirski saradnik oba hora Aniko Gardinovački.

image 18
Foto: Horiste Aniko Gardinovački

Foto u naslovu: Image by gdiazurtubia from Pixabay

0 Comments

Leave a Comment

error: Content is protected !!