Horski “monstrumi”… i kako se izboriti sa tolikim emocijama?

406 Views 0 Comment
Virtual choir

Veliki broj pevača u horovima, sila i emocija tog velikog izvođačkog aparata, fascinira i kompozitore i publiku, a nekoliko takvih događaja će ostati upamćeno u istoriji horskog pevanja.

Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama” – Nikola Tesla

Hendlov „Mesija“ događaj 18. veka

Na komemoraciji koja je organizovana 1784. godine, povodom  25 godina od smrti kompozitora G.F Hendla u Londonu, okupljen je hor od 274 pevača. Na prvom Festivalu 1857. godine, koji je poneo titulu događaja veka, u Hendlovu čast izvedena su tri oratorijuma Mesija, Izrael u Egiptu i Juda Makabejac sa 2.000 pevača. Već sledećih godina broj pevača se popeo na 3.000.

image 9
Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:1857-handel-festival.jpg

Berliozov “Monster koncert”

Francuski kompozitor Hektor Berlioz voleo je da u svojim kompozicijama koristi velike horove sa oko 500 pevača.1844. godine Berlioz je u Parizu organizovao takozvani „Monster koncert“ sa 1.025 izvođača. Svirači i pevači pozvani su iz svih pariskih pozorišta, crkava i konzervatorijuma. Samo tenora je u horu bilo 100!

Njegovo pismo Robertu Griepenkerlu napisano nekoliko dana pre koncerta daje kratak uvid u njegovo uzbuđenje pred veliki zadatak:

“Pišem vam ovih nekoliko redova usred muzičke oluje, oluje koju moram obuzdati i koja, moram se nadati, neće srušiti moj brod. Upravo organizujem prvi pariski festival. Moram da dirigujem i uvežbam 500 horista i 480 instrumentalnih svirača. Možete zamisliti groznicu koja mi teče kroz krvotok …”

image 10
Foto: Hector Berlioz

Maler megaloman

Austrijski kompozitor Gustav Maler komponovao je „Simfoniju 1000“ aludirajući na potreban broj muzičara za njenu izvedbu.

Gustav Mahler: Symphony No. 8 “Symphony of a Thousand” / Sir Simon Rattle, conductor · Berliner Philharmoniker

Posvećeni i disciplinovani japanci

Hor od 10.000 japanaca u Osaki, svakog decembra već 20 godina peva “Odu radosti” iz Betovenove 9. simfonije. Solisti i orkestar su profesionalci a pevači su većinom iz amaterskih horova.  

horski monstrumi
Foto: https://www.pillartopost.org/org

Virtuelni horovi Erika Vitakrea

Koristeći  mogućnosti interneta prvi Virtuelni hor stvorio je, američki kompozitor i dirigent Erik Vitakre 2010. Činilo ga je 185 pevača i izveli su njegovu kompoziciju „Lux Aurumque“. Poslednji Virtuelni hor 6 snimljen je 2020. sa njegovom kompozicijom “Sing Gently”. Hor je činilo  17.572 pevača iz celog sveta koji su snimke svojih glasova udružili i prezentovali posredstvom You Tube-a.

“Sing Gently”

“Stvaralaštvo je zarazno! Širite zarazu!” – Albert Ajnštajn

Kvantitet ne proizvodi nužno kvalitet ali je zadovoljstvo ogromno

Velik broj pevača izvodio je na raznim dešavanjima poznate religiozne ili pop pesme.

1993. godine 8.000 pevača otpevalo je na velškom, uz pratnju filharmonije, kompoziciju  “Gwahoddiad” na stadionu u Velsu.

2009. na Trafalgar skveru u Londonu 13.500 pevača otpevalo je “Hay Jude”

2016. u Torontu 1.500 pevača izvelo je “Hallelujah” Leonarda Koena.

2019. na II Omladinskom horskom festivalu, koji se održao u novosadskoj sinagogi imala sam ogromno zadovoljsto da dirigujem istu kompoziciju združenim omladinskim horovima, sa preko 500 pevača na sceni i gudačkim orkestrom SMŠ „Isidor Bajić“

2. Omladinski horski festival

Prema izjavama učesnika u ovakvim događajima svi su bili preplavljeni emocijama ljubavi, mira, zajedništva i poštovanja.  Učešće u takvim projektima navode kao specifično divno i neprocenjivo životno iskustvo koje ih je duboko ganulo.

Foto u naslovu: www.kickstarter.com

0 Comments

Leave a Comment

error: Content is protected !!