Šta taj dirigent uopšte radi, samo maše rukama? Pa to može svako!

1362 Views 3 0 komentara
labud 3 proba

“Smisao života je da pronađete svoj dar, svrha života je da ga poklonite drugima” – Pikaso

Dirigent ili diktator

Kvaliteti ličnosti su vrlo bitni za dirigenta. Naravno da karakter dirigenta nije presudan za njegovu stručnost ali je važan za saradnju i prihvatanje od strane ansambla. Među poznatim dirigentima ima i onih koji su bili vrhunski ali teske naravi, oholi, tvrdoglavi, neprijatni prema izvođačima i neomiljeni među ansamblima. To su osobine koje su nepoželjne za one koji žele da stanu ispred ansambla. Evo šta je još zamereno dirigentima: Nervoza, nesigurnost, grubost, sarkazam, egocentričnost, dosada, strah, maltretiranje, nezainteresovanost. Većina bivših članova ansambala izjavila je da ne pamte toliko koliko su uspešno izvodili svoj program već se sećaju kako se dirigent odnosio prema njima.

U martu 2005. godine 700 zaposlenih u “La Scala” poznatoj Milanskoj operskoj kući u Italiji, stupilo je u štrajk tražeći ostavku dirigenta Rikarda Mutija na mestu umetničkog direktora. Revoltirani članovi orkestra,  scenski radnici i službenici prestali su sa radom zbog čega su otkazane sve predstave a međuljudski odnosi dovedeni do usijanja. Muzičari su u pismu kojem su se obratili dirigentu napisali sledeće: “ Ti si odličan dirigent ali te molimo da daš ostavku. Koristis nas kao instrument a ne kao partnere i mi ne napredujemo”. Pale su i  “teške reči” nazvali su ga apsolutnim diktatorom, kontrol – frikom, opčinjenog sopstvenom umetnošću i ličnom sujetom.

Ovaj slučaj me je podsetio na poznati vic koji se prepričava među muzičarima. „Sudare se u šumi slepa zmija i slepi zeka. Slepi zeka kaže slepoj zmiji – Izvinite molim vas, znate, ja vas ne vidim, ja sam slep. Zmija odogovara – Ništa zato, i ja sam slepa, izvinite molim vas, ni ja vas nisam videla. A jel bih mogla ja vas da opipam da vidim ko ste vi? -Zašto da ne – odogovara zeka. -Pa vi ste tako mekani, imate duge uši, i mali repić, i vlažnu njuškicu, vi mora da ste zeka! – Pa jeste, zeka sam, u pravu ste! A jel smem ja sad vas da opipam, da vidm ko ste vi? – kaže zeka. -Zašto da ne,   odgovara zmija -Pa vi ste tako ljigavi, i tako ste…hladni…kao da nemate srca…i nemate uši uopšte! Pa vi mora da ste dirigient!” Uvek se slatko nasmejem.

Kako zvuči kada poznati dirigent Toskanini iskali svoj bes na sekciji kontrabasa

Supermen sa čarobnim štapićem

Na svu sreću postoje i drugaciji dirigenti.Kao dobre kvalitete kod dirigenata ansambli cene entuzijazam, pristupačnost, prijateljsko ponašanje, šarmantnost, temperament, poštovanje izvođača, iskrenost, i razumljivost tehnike dirigovanja. Među najpoželjnijim osobinama za uspešnog dirigenta vrlo je važna istrajnost, doslednost i samopouzdanje. Neophodna je i sveukupna harizmatičnost ličnosti koja se ogleda kroz komunikaciju s publikom i u interakciji sa ansamblom. Da bi uspešno obavljao svoj zadatak dirigent mora nastojati da stekne poverenje, simpatije i odanost od članova ansambla, a to će moći da postigne svojim znanjem, požrtvovanjem, razumevanjem, savesnošću i dobrom verbalnom komunikacijijom sa njima. Dobar dirigent, mora imati i malo glumačkog talenta, i smisla za humor, kojim će na probe unositi vedrinu i dozu humora.

Gustavo Dudamel temperamentan i harizmatičan venecuelanski dirigent.

Česta legenda o uspehu velikih dirigenata je da su u stanju da svojim šarmom i harizmatičnošću “zavedu” ansambl da uradi ono što oni traže čak i kad to prevazilazi limite ansambla. Razumno objašnjenje je u stvari da oni poseduju veliku veštinu da prepoznaju snagu i slabosti ansambla i znaju tačno šta da rade da bi otklonili specifične probleme koji se javljaju na probama u toku uvežbavanja. Do ovoga se dolazi kroz ogromno iskustvo koje se stiče preko uspeha ali i preko neprekidnih probanja novih načina i učenja iz grešaka.

Mama, tata, najbolji drug, psiholog…. ne, ne….dirigent amaterskog hora

Dirigent amaterskog hora bilo koje vrste, u današnje vreme, mora biti muzičar, lider i pedagog, koji kombinuje veštine muzičara, dobrog organizatora i psihologa kako bi ostvario svoj cilj i uspešno vodio ansambl. Kada dirigent stane ispred hora i raširi ruke, hor treba imati osećaj da ih dirigent drži u zagrljaju, to je odnos dubokog prijateljstva i poverenja. U članku koji je 1989. godine napisao Joy Lawrence suštinski kvaliteti uspešnog dirigenta podeljeni su u tri vrste:

 • Lični kvaliteti

(entuzijazam, asertivnost, autoritet, ljubaznost, ljudsko razumevanje, integritet, organizacione sposobnosti, samopouzdanje, samo-disciplina, pouzdanost, opuštenost, poštenje)

 • Stručno znanje i veštine

( dobar sluh, manuelne veštine, jasni gestovi, poznavanje repertoara, znanja iz  istorije muzike, kreativnost u interpretaciji)

 • Efikasne pedagoške tehnike

(osmišljene i dobro vođene probe, postizanje predviđenih ciljeva, jasno forulisani zahtevi i objašnjenje zašto se nešto uvežbava, sposobnost analiziranja i rešavanja problema, znanje iz psihologije i pedagogije, lični primer i vešto korišćenje raspoloživih resursa)

U jednom istraživanju sprovedenom u Americi u kom su učestvovali članovi srednjoškolskih ansambala anketom su dobijeni interesantni rezultati da su osobine ličnosti najvažnije za dobrog dirigenta, zatim pedagoške tehnike a tek onda stručno znanje i veštine. Za najcenjeniju osobinu koja krasi imidž uspešnog dirigenta naveden je entuzijazam. Anketirani su izjavili da im je važno i da je dirigent lepo obučen i ima izražajno lice.

Provodnik za muziku

Potpuno je razumljivo da nijedan dirigent ne može imati sve pozitivne osobine, već poseduje neku mešavinu i jednih i drugih. Postati dobar dirigent je “duga priča”, jedna uzbudljiva trka s preponama. Dobar i uspešan dirigent se postaje i formira kroz višegodišnje sticanje znanja, iskustva i usavršavanja u profesiji i posvećenosti ka nadogradnji kvaliteta svoje ličnosti. Ono što nijedan posvećeni dirigent ne treba da zaboravi da je on samo “sluga” ili “provodnik” za muziku. Muzika je bitnija od bilo čega drugog. Harold Schonberg je napisao “Dirigent mora biti sposoban da svoju muzičku i fizičku ličnost projektuje na ansambl a zatim direktno u “krilo” svakog slušaoca u publici”.

Ako vam se dopala ova tema, pročitajte još članaka u kategoriji Dirigent

3 Comments
 • Наташа Живков Стојков

  Komentariši

  Диригент је загонетна личност, нама увек окренут леђима и сву своју моћ преноси кроз хор или оркестар до нас. Верујем са да с леђа, кроз кичму осети када је дело успешно заокружено. Овај твој поглед је веома драгоцен, дивно је што нас упознајеш са својим светом и уводиш у нешто несвакидашње. Блог одише атмосфером коју може да направи само особа која воли свој позив. Дивна Зоко 🙂

  • zoka

   Hvala draga Natasa! Znam da ti imas svoj živopisni svet boja i znaš šta znaci ljubav i posvećenost onom što voliš, tim pre mi je tvoj komentar još draži.

Leave a Comment

error: Content is protected !!