Kad nisam tad umro, nikad neću! Grlo mi se steglo…ni glasa od mene

565 Views 0 Comment
audicija

Horska audicija, noćna mora pevača

U zavisnosti od toga koji nivo interpretacije očekujete od hora koji ste zamislili da napravite ili već vodite, odlučićete se i da li će biti audicije za pevače i koji su konkretni zahtevi na njoj, ili je neće biti. Isto važi i sa svaku sledeću audiciju na početku ili u toku sezone.

Dve mogućnosti prijema novih pevača u hor:

  • Prijem svih zainteresovanih pevača, bez audicije
  • Audicija

Prijem svih zainteresovanih pevača, bez audicije

Naš glas je jedinstveni instrument sa kojm smo rođeni i nisu nam potrebne veštine visokog nivoa i vežbanje do savršenstva da bi on bio prihvatljiv u amaterskom horu. Jedna od velikih barijera za mnoge pevače koji bi se pridružili horu je upravo strah da nisu dovoljno dobri.

excited happy woman fun preview 1
Foto: Pixabay

Ne postojanjem audicije svakako ćete privući veći broj pevača u vaš hor a njihov kvalitet ćete moći da prosudite naknadno. Iako nije bilo pojedinačne audicije pevača ipak na neki način morate odrediti u koji glas da ih stavite predlažem način na koji sam uspela to da rešim.  Upevajte ih sve zajedno. Motiv za upevavanje neka bude što jednostavniji (opseg sekunde, terce) i dobro ih upevajte u srednjem registru. Zadržite isti motiv, menjajte vokale i širite raspon i naviše i naniže i sugerišite im da odustanu kada im postane suviše visoko ili suviše duboko za pevanje. Onda zamolite one koji su odustali na višim tonovima da sednu na mesto alta i basa, a one koji su odustali u dubljem registru da zauzmu mesto soprana i tenora. Na ovaj način izbećićete pojedinačno pevanje a oni se neće osećati neprijatno i pod tremom.

Ovako je izgledao plakat kojim smo pozivali pevače na prve audicije za Mešoviti hor Panoniku.

1540288 10206230394187203 1749159722353622573 o
Foto: Horište

A kad su pevači pomislili da su se provukli…ups

Ukoliko ste primili sve zainteresovane pevače u hor onda se podrazumeva naknadna provera. Posle nekoliko proba kada se oni opuste, naviknu na zajedničko pevanje i već osećaju prijatno dok pevaju pred vama, ostavite po nekoliko njih posle probe i proverite ih pojedinačno, sluh, opseg i boju. Na odvojenim probama biće vam vrlo brzo jasno, koji pevač se bori sa kojim problemom: intonacija, disanje vokalna tehnika, ritam, trema…

Untitled
Foto: Horište

Naknadne provere možete praviti pred nastup ili takmičenje ali na njima će se pre svega proveravati savladanost programa i napredak vokalne tehnike.

Ovakve provere radila sam u omladinskom horu i one su višestruko korisne. Mogu im biti velika motivacija da što bolje savladaju što više postavljenih zahteva da bi nastupili sa horom i dobili odličnu ocenu. Vama kao dirigentu će pokazati koliko su učenici motivisani da pevaju u horu, i naravno pojedinačne probleme. Mlađe dečake u omladinskom horu bi trebalo proveriti nekoliko puta godišnje jer se zbog procesa mutacije njihovog glasa može desiti da im se promeni opseg i boja i da ćete morati da im menjate glas u koji ste ih rasporedili. 

Audicija zapravo izgleda ovako…

Za mnoge amaterske horove visokog izvođačkog kvaliteta audicija je neophodna. U pozivu za audiciju trebalo bi tačno navesti šta će se od zahteva tražiti, da li postoji limit u godinama pevača, da li je neophodna muzička pismenost… Obično se preporučuje pevanje jedne pesme po slobodnom izboru pevača ili se precizira tačno koja kompozicija će se pevati na audiciji. Posle toga sledi provera muzičkih sposobnosti, ponavljanje melodijskih i ritmičkih motiva ili intervala i provera muzičke memorije.

Ovakvu audiciju preporučljivo je izvesti nasamo sa svakim pevačem. Trebalo bi početi sa intervjuom, u kom ćete saznati da li pevač već ima pevačkog iskustva, koji je nivo njegove muzičke pismenosti, njegove motive za pevanje u horu i možda neke nedoumice. Zadatak intervjua je i da opusti pevača i da se uspostavi kontakt pevač – dirigent .

photo 1603792907191 89e55f70099a

Photo by krakenimages on Unsplash

Morate biti strpljivi i taktični, jasno im postavljajte zadatke i imajte na umu da ne birate soliste nego horske pevače, i da večina od njih možda imaju tremu. Trema se može pojaviti zbog straha od autoriteta (vas), bojazni da se ne obruka i ispadne smešan. Zbog treme glas može početi da im podrhtava, ili se desi da zaborave tekst. Blaga uznemirenost je očekivana, kao reakcija da će neko procenjivati njihove sposobnosti. Sva opažanja beležite za sebe.

I na kraju, i ako ste imali pravu audiciju ili ne, biće pevača koje ćete morati da odbijete. Budite ljubazni, recite im svoje razloge i zapažanja. Predložite u kom segmentu treba da rade na svojim muzičkim sposobnostima i svom glasu, i ohrabrite ih da pokusaju ponovo posle nekog vremena ili im preporučite neki drugi hor čije bi zahteve možda mogli da zadovolje.

Čestitam! Posle uspešne audicije sedite pravo, otvorite note, nasmešite se… vaše uzbudljivo horsko putovanje može da počne.

music notes sheet music bokeh preview
Foto: Pixabay

Fotografija u naslovu: PickPik

0 Comments

Leave a Comment

error: Content is protected !!